ponedjeljak, 25. travnja 2011.

Bolne menstruacije

Bolna menstruacija muči oko 70 posto žena. U ovom članku naći ćete nekoliko korisnih savjeta, kako s tim problemom izaći na kraj.
Bolna menstruacija se naziva dismenoreja (dysmenorrhoea - riječ je izvedena iz grčkih riječi: dys znači teška, men označava mjesec, a rhoea tok, isticanje.). Razlikujemo primarnu (esencijalnu) i sekundarnu dismenoreju. Primarna znači da je sve u redu, ali da postoje bolovi. Sekundarna znači da postoje neki patološki procesi u zdjelici. Većina žena ima primarnu dismenoreju.

Primarna dismenoreja je bol koja se javlja prilikom menstruacije i nije povezana s patološkim procesom u zdjelici. Čak 70 posto adolescentica navodi da ima bolne menstruacije, a 15 posto ne može obavljati svakodnevne aktivnosti zbog bolova.
Blaga bol i nelagoda koje se javljaju u vrijeme ovulacije ili menstruacije ne pripadaju dismenoreji.
Dismenoreja nastaje zbog jakih kontrakcija mišića maternice, a uzrok može biti i nedovoljno razvijena ili nepravilno položena materica. Kontrakcije potiču molekule koje se stvaraju u tijelu, a zovu se prostaglandini. Najviše prostaglandina stvori se u prvim satima menstruacije i tada je bol najjača.

O sekundarnoj dismenoreji se vjerovatno radi:
  • ako bolovi traju duže od tri dana,
  • ako su bolovi između menstruacija praćeni krvarenjem ili čak bez menstrualne krvi,
  • ako bolovi nastaju nekoliko dana prije započinjanja menstruacije,
  • ako su bolovi praćeni obilnim isticanjem krvi u mlazu, ili pak vrlo oskudnim krvarenjem u obliku mrlja.
Uzroci sekundarne dismenoreje mogu biti:
  • miomi (benigni tumori materičnog mišića),
  • adenomioza (sluznica materice smještena unutar materičnog mišića),
  • bolesti koje se prenose spolnim putem,
  • endometrioza (sluznica materice lokalizovana van materice - u jajovodima, jajnicima, maloj karlici, na crevima, u vagini, itd),
  • zapaljenja organa male karlice,
  • cista ili tumor jajnika.

Šta uraditi kod bolne menstruacije?

Najprije ljekar mora da isključi postojanje sekundarne dismenoreje.

Ako ste spolno aktivni i ne želite trudnoću, najbolje je započeti terapiju oralnom hormonskom kontracepcijom uz prethodni savjet sa ginekologom. Te tabletice smanjuju razinu prostaglandina koji dovode do grčeva, a menstruacije su i manje obilne.

Ukoliko ne želite piti hormone u tableticama, za smanjenje razine prostaglandina uzimaju se lijekovi iz skupine nesteroidnih antireumatika. Mogu se kupiti u ljekarni bez recepta. Najčešće se preporučuju ibuprofen (Ibuprofen, Brufen, Neofen) do 1200 miligrama na dan i ketoprofen (Knavon, Ketofen, Ketonal) do 150 miligrama na dan.

Ukoliko imate izrazito jake grčeve, preporučuje se lijek uzeti noć prije menstruacije ili najkasnije na prvi, najmanji znak bolova. Nemojte čekati da bolovi budu jaki da bi uzeli lijek, jer tada su prostaglandini već sintetizirani i lijek nema na što djelovati.

Sekundarna dismenoreja isčezava otklanjanjem uzroka njenog nastanka.

subota, 2. travnja 2011.

Najbolji položaji za začeće


 Najbolji položaji za začeće kod nekih parova koji pokušavaju ostvariti trudnoću pomoći će da se ona dogodi što prije... Srećno!

 

Najnovija istraživanja su pokazala da prosječan par treba da vodi ljubav 3-4 puta sedmično da bi u toku te godine začeli bebu, što znači da to treba da rade 104 puta godišnje. Treba imati u vidu i to da mnoge žene zatrudne već pri prvom odnosu, tako da one koje ne žele bebu treba da se pridržavaju sigurnih metoda za sprečavanje začeća – metode kontracepcije će biti opisane u nekom od narednih postova. 

Dok je za neke parove začeće jedna od najlakših stvari na svijetu, određeni partneri teško dolaze do toliko željene djece, i to zbog nekoliko razloga. Oni uključuju i slab ili nedovoljan broj spermija.

Budući da u nekim slučajevima priroda treba "poticaj", partneri se mogu dodatno potruditi kako bi trudnoća što prije postala stvarnost. Kada biramo najbolji položaj za začeće, osnovno pravilo kaže da sperma mora biti doprijeti što je moguće blizine ženinom cerviksu (vratu maternice). "Vijek trajanja" jajašca i dužina života spermija važni su činioci u tom važnom procesu. Jajašce, koje može preživjeti 24 sata, započinje svoj put kada počne ovulacija. Spermiji u sjemenoj tekućini mogu preživjeti od tri do pet dana dok je unutar žene. Prije nego sto jajašce odumre potrebno je da dodju u kontakt.

Iako mnogi parovi sumnjaju u to, seksualni položaj ima nekakve veze sa lakšim postizanjem trudnoće. Određeni položaji pomažu da spermij lakše dodju do jajašca. 

Jedan od važnijih savjeta parovima jeste da to ne rade stojeći, sjedeći ili da je partnerica gore, jer gravitacija neće pomoći u toj namjeri. Ženine noge trebale bi biti u položaju da sprečavaju spermu da izadje, dajući još na taj način što više vremena da stigne do grlića maternice (cerviksa).
Ako  želite začeti, predlažu se sljedeći položaji:  
1. Pseći položaj (Doggy style)

 Ako želite povećati šansu za začećem, preporučuje se da partner tijekom seksa ulazi straga u vaginu. U tom položaju sperma najbližim putem dolazi do vrata maternice, povećavajući šanse za začećem.

 2. Misionarski položaj

 Najbolji položaj za začeće zahtijeva od muškarca da bude iznad žene tijekom vođenja ljubavi. Budući da ovaj položaj omogućuje najdublju penetraciju, sperma puno brže i puno bliže dolazi do vrata maternice.


3. Podignuti kukovi

Riječ je o varijaciji misionarskog položaja, samo žena mora staviti jastuk ispod leđa i stražnjice tako da kukovi budu lagano podignuti. Spomenuti položaj je iznimno koristan za začeće jer "priprema" teren za što lakši ulaz sjemena.

4. Bočni položaj
 Još jedan položaj namijenjen bržem i lakšem začeću uključuje bočno ležanje, tijekom kojeg se partner smješta iza partnerice. I ovaj položaj, kao i već spomenuti, omogućavaju najlakšu distribuciju sperme do vrata maternice.

5. Orgazmi

Iako orgazmi nemaju nikakve veze sa seksualnim položajima, postoje istraživanja koja ukazuju na važnost ženskog orgazma na začeće. Naime, ženski orgazam dovodi do kontrakcija koje mogu gurnuti spermu u cerviks.

Zabavite se i uživajte dok tražite vaš najbolji položaj za začeće i pokušavate zatrudniti.