nedjelja, 29. siječnja 2012.

Policistični jajnici - šta su i kako se liječe


Policistični jajnici su njačešća hormonska bolest kod žena. Svaka desta žena u plodnom periodu života oboli od toga. Žene mjesečno proizvedu više jajašaca, kao i one koje nemaju problema s bolesti, ali kod žena s policističnim jajnicima nijedno od jajašca ne dozrije dovoljno i zato ne dolazi do ovulacije. Neka jajašca mogu se lako razviti u ciste, te od toga potiče i naziv bolesti.



Žene koje boluju od policističnih jajnika imaju cistične folikule u kori jajnika, osim toga javljaju se menstrualni cilusi bez ovulacije, rijetke menstruacije, neplodnost, te se može javiti pojačana dlakavost (hirzutizam), pojačan apetit, pretilost, povišen krvni pritisak, povišen nivo holesterola, opadanje kose (ili ćelavost muškog tipa), akne i depresivno raspoloženje. Pacijentice mogu imati sve ili samo neke od ovih simptoma.

Kod sumnje na policistične jajnike, obavezna je posjeta ginekologu. Ginekolog će standardnim ultrazvukom moći otkiti prisustvo cista (pouzdanost 90%). Za konačnu potvrdu dijagnoze neophodne su i endokrinološke pretrage. U sklopu njih rade se krvni testovi.

Ako vam se potvrde policistični jajnici, morate razlikovati dvije varijante bolesti. PCO (policistični jajnici) označavaju ultrazvučno stanje jajnika, a PCOS (sindrom policističnih jajnika) obuhvata širi sklop znakova hiperandrogenizma, odnosno prekomjerne proizvodnje muških hormona.

Pacijentice koje boluju od policističnih jajnika moraju se pratiti i liječiti cijeli život, jer je ovo stanje povezano sa nizom rizika: kasnija menopauza, češći spontani pobačaji, bolesti srca i krvnih sudova, povećan rizik od pojave dijabetesa tipa 2, te povećan rizik od obolijevanja od raka jajnika i endometrija.

Glavne mjere liječenja su smanjenje tjelesne težine adekvatnom dijetom i fizičkom aktivnošću, prestanak pušenja i konzumiranja alkohola. Ove mjere mogu ponovo uspostaviti ovulacijski ciklus. Medikamentozno liječenje ovisi o tome želi li bolesnica ubrzo ostati trudna ili ne. Neki lijekovi koji se upotrebljavaju za liječenje policističnih jajnika mogu oštetiti plod i zato se u slučaju želje za trudnoćom ne koriste. Liječiti se može i kontracepcijskim pilulama. U slučaju povišenog šećera u krvi može se koristiti lijek aglurab koje može pomoći i u smanjenu povišene tjelesne težine. Ponekad se propisuju i lijekovi koji potiču ovulaciju.

Bol u trbuhu može biti znak da je jedna od cista postala prevelika. U tom slučaju može se preporučiti operativni zahvat. Za njega se, uglavnom odlučuju žene koje žele zatrudnjeti. Zadnjih godina se cista ne reže, već se samo probode iglom. Većinom ciste ipak ne uzrokuju veće probleme pa se liječenje usmjerava na tegobe koje uzrokuju policistični jajnici.

1 komentar:

  1. Policistični jajnici su baš česta bolest u današnje vrijeme, pored svih ostalih. Zato je važno ići na redovite ginekološke preglede bar jednom godišnje.

    OdgovoriIzbriši