srijeda, 21. prosinca 2011.

Erektilna disfunkcija (impotencija)

Erektilna disfunkcija ili tzv. impotencija je problem seksualne prirode koji u toku života iskusi najmanje 90% muškaraca, te je zbog toga jedna od najrasprostranjenijih seksualnih disfunkcija. Njena učestalost povećava se sa životnom dobi. Ona ponekad može biti toliko naglašena da dovede do potrebe odlaska ljekaru.

Karakteristični simptomi erektilne disfunkcije podrazumijevaju smetnje kod postizanja erekcije, jačine erekcije kao i mogućnosti održavanja erekcije tokom seksualnog odnosa toliko da muškarac zadovolji svoje ili partnerove seksualne potrebe. Ovo je veoma kompleksna tema i ne uključuje samo nemogućnost postizanja i održanja erekcije već se i dotiče i psihičkog i fizičkog zdravlja muškarca i kvalitete odnosa među partnerima. Svaki poremećaj koji utiče na normalnu cirkulaciju krvi u penisu, potencijalni je uzrok impotencije.

Organski uzroci erektilne disfunkcije mogu biti dijabetes, različite bolesti arterija, smanjen nivo testosterona u krvi prouzrokovan raznim bolestima, neurogene bolesti (npr. moždani udar, Alzheimer, Multipla skleroza), kao nuspojava različitih medikamenata (antidepresivi, antihipertenzivi, hormoni, antihistaminici, nesteroidni protuupalni lijekovi korišteni dug vremenski period, lijekovi protiv raka prostate, lijekovi za hemoterapiju. Predisponirajući faktori su alkohol i pušenje, kao i zloupotreba psihoaktivnih supstanci. Fizička impotencija razvija se postepeno, ali kontinuirano tokom određenog vemenskog perioda. Jedan od indikatora fizičke impotencije, za razliku od psihološke, je nemogućnost doživljavanja ili održanja erekcije nakon jutarnjeg buđenja.

Jedan od glavnih kriterija kod psihogeno uzrokovane erektilne disfunkcije je starosna dob (kod muškaraca mlađih od 60 godina, dok je definitivo najveća mogućnost kod onih mlađih od 40 godina). Problemi sa erekcijom su najčešće nastali naglo, nakon jedne iznenadno neuspjele erekcije, dok tzv. faktori rizika nisu prisutni. Takvi pojedinci najšešće nemaju problema ostvariti erekciju pri masturbiranju, imaju uredne noćne tj. jutarnje erekcije i najčešće imaju problema u vezi ili su single- tipovi. 

Kada muškarac manje od 20% vremena seksualne aktivnosti ima probleme s erekcijama liječenje je rijetko potrebno, ali kada se taj omjer poveća na 50% potrebno je poduzeti neke korake. Specifični problem koji uzrokuje impotenciju diktira i način liječenja. Prvi korak je definisanje uzroka, ako je to moguće, a zatim nalaženje najjednostavnijeg i najmanje rizičnog rješenja. Često se impotencija, bez obzira na etiologiju, liječi nekim oblikom psihološke, biheviorističke, seksualne ili kombinovane terapije. U takvim slučajevima dobro je uključiti i partnera. Sildenafil citrat je nada za mnoge muškarce, a djeluje širenjem žila u spužvastom tkivu penisa, poboljšava protok krvi u penis, te sprječava da krv iz njega prebrzo ode, što pospješuje erekciju. Za one koji ne mogu ili su odlučili ne uzimati lijekove, postoje druge metode: preparati koji se stavljaju ili ubrizgavaju u penis, vakuum-naprave ili terapija intrakavernoznim injekcijama mogu biti spasonosni u rješavanju niza erektilnih problema. Invazivne postupke, npr. implante ili operativne zahvate, treba ograničiti na pacijente gdje druga terapija nije pomogla i koji su detaljno skrinirani (odabrani).

Nema komentara:

Objavi komentar