subota, 17. prosinca 2011.

Šta su miomi i kako se liječe

Miomi su izrasline nastale iz glatkog mišićnog tkiva maternice. Javljaju se kod 20 - 50% žena. Svaka treća žena starija od 35 godina ima miom. Zbog toga spadaju u najčešće tumore ženskog reproduktivnog sistema.
Razlikuju se subserozni miom (miom na mišićnom zidu materice, ispod serozne površine koja prekriva matericu), intramuralni miom (miom koji raste unutar materičnog zida), submukozni miom (miom koji raste ispod sluznice materice). Miomi na peteljci su najčešće subserozni miomi koji su pričvršćeni za matericu peteljkom. Miom koji se rađa je submukozni miom na peteljci koji izlazi kroz materično ušće u rodnicu. 





                                                      
Miomi se javljaju isključivo u reprodukcijskom razdoblju i povlače tokom postmenopauze. To govori u prilog estrogenskoj ovisnosti ovih tumora.

Dijagnoza se postavlja ginekološkim i ultrazvučnim pregledom. Ukoliko miomi ne izazivaju značajnije tegobe, dovoljne su redovne ginekološke kontrole. Tokom trudnoće, zbog visokog nivoa estrogena, postojeći miomi mogu brzo rasti. Otuda posljedica mioma može biti spontani pobačaj ili neplodnost, ovisno o sijelu mioma, kao i u kojoj mjeri miom izobličuje materičnu šupljinu. U menopauzi, obično se miomi sasvim povlače.Većina žena nema nikakve simptome mioma, ali veći miomi mogu izazivati nepravilna, jaka i produžena krvarenja, kao i osjećaj pritiska u trbuhu ili napuhanost. Često su bolovi u donjem dijelu leđa posljedica nastanka mioma.



Danas se kod većih mioma pristupa medikamentoznoj - hormonskoj terapiji s GnRH-agonistima - lijekovima koji djeluju suprotno ženskim polnim hormonima estrogenima (Zoladex,Enantone Depot, Decapeptyl). Padom nivoa estrogena, smanjuje se protok krvi kroz matericu i prehrana mioma, i na taj način izaziva smanjenje mioma. Na ovaj način može se u mnogih žena izbjeći operacija, odnosno preoperativno smanjiti veličina mioma, čime se operacija bolje podnosi, a gubitak krvi kod operacije je znatno manji. Terapija traje 3 - 6 mjeseci, a neželjena djelovanja u smislu menopauzalnih tegoba mogu biti veoma izražena. 


Ukoliko su miomi mnogobrojni, uvijek iznova se javljaju uprkos medikamentoznoj terapiji i stvaraju poteškoće, najbolje je operativno rješenje koje najčešće obuhvaća operativno odstranjenje materice (histerektomija) ili rjeđe i u odabranim slučajevima uklanjanje samo mioma (myomektomija). U novije vrijeme miomi se odstranjuju u okviru minimalno invazivne kirurgije - laparoskopskim putem. Prednosti laparoskopskog načina su: bolji estetski učinak, manje opterećenje pacijentice, brže ozdravljenje i kraći boravak u bolnici.

Nema komentara:

Objavi komentar