subota, 17. prosinca 2011.

Ukrotite premenstrualni sindrom prirodnim putem

Premenstrualni sindrom (PMS) je skup simptoma koji se javljaju vezano uz menstrualni ciklus, ako su jače izraženi, mogu uticati na život žene. Kako ublažiti PMS simptome?

Pod nazivom premenstrualni sindrom podrazumijeva se stanje s manjim psihološkim smetnjama i promjenama raspoloženja. U težim slučajevima primjećuje se višak tekućine, napetost u dojkama, pritisak u zdjelici, razne probavne smetnje, može se osjetiti i bol u križima. Moguće je pogoršanje promjena na koži, pojava akni. Simptomi pms-a mogu biti blagi i kratkotrajni ali i intenzivnije izraženi. Pravilna prehrana, smanjenje stresa, redovna tjelesna aktivnost i dovoljno sna mogu ublažiti tegobe. Tegobe se pojavljuju 7 do 10 dana prije, a nestaju nekoliko sati nakon početka menstruacijskog krvarenja.

Do sada još nije otkriven točan uzrok premenstrualnog sindroma. Čini se da nastaje zbog promjene razina hormona estrogena i progesterona. Socijalni, kulturni, biološki i psihički faktori također mogu imati uticaja.

Za ublažavanje simptoma pms-a:

  • pravilno i uravnoteženo se hranite
  • ograničite uzimanje šećera 
  • ograničite upotrebu soli
  • jedite manje masnoća
  • jedite manje, ali češće
  • smanjite ili eliminirajte upotrebu alkohola i kofeina
  • vježbajte nekoliko puta sedmično

Bar 40 posto žena s PMS-om ima primjetan manjak beta-endorfina. Endorfini su neurotransmiteri, koji omogućavaju da se dobro osjećamo. Njihovu veću količinu u tijelu možemo osigurati upravo vježbom i određenom prehranom. Možete pokušati s vitaminskim dodacima i ostalim dodacima prehrani. Kalcij, vitamin E, B6, magnezij, nijacin, cink, ulje jaglaca (Primula acaulis)... U slučaju stvarno teških simptoma liječnik će vam propisati lijekove, hormonsku terapiju ili antidepresive. Budući da se PMS simptomi razlikuju od žene do žene, znači da treba osluškivati svoje tijelo i eksperimentirati. Predmenstrualni sindrom nestaje tek s menopauzom, zbog čega je pametno što više ograničiti njegove negativne posljedice. Naime, PMS može odvesti u depresiju, a da ne spominjemo njegov negativan utjecaj na naše odnose, veze i život općenito. Zbog toga se o odabiru i načinu rješavanja predmenstrualnih problema posavjetujte sa svojim liječnikom ili ginekologom.

Nema komentara:

Objavi komentar